Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Lampaat

Silloin Kuningas sanoo oikealla puolellaan oleville: 'Tulkaa tänne, te Isäni siunaamat. Te saatte periä valtakunnan, joka on ollut valmistettuna teitä varten maailman perustamisesta asti.

Sillä minun oli nälkä, ja te annoitte minulle ruokaa. Minun oli jano, ja te annoitte minulle juotavaa. Minä olin muukalainen, ja te otitte minut luoksenne.

Minä olin alaston, ja te vaatetitte minut. Minä olin sairaana, ja te kävitte minua katsomassa. Minä olin vankilassa, ja te tulitte minun luokseni.'

Silloin vanhurskaat vastaavat hänelle: 'Herra, milloin me näimme sinut nälkäisenä ja annoimme sinulle ruokaa, tai janoisena ja annoimme sinulle juotavaa?

Milloin me näimme sinut muukalaisena ja otimme sinut luoksemme, tai alastomana ja vaatetimme sinut?

Ja milloin me näimme sinut sairaana tai vankilassa ja kävimme sinun luonasi?'

Niin Kuningas vastaa heille: 'Totisesti minä sanon teille: kaiken, minkä olette tehneet yhdelle näistä minun vähimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle.'

 

(Novum jae jakeelta etenevä kommentaari: Matt. 25:34-40)

 

34. Ensimmäisen ja ainoan kerran Jeesus kutsuu itseään kuninkaaksi, vertauksia lukuunottamatta. Ne, jotka kutsutaan kuninkaan luokse, siirtyvät pimeydestä valkeuteen, kahleista elämään Jumalan vapaudessa, työstä ja vaivasta lepoon, sodasta rauhaan, kuolemasta elämään, pahojen ihmisten keskuudesta enkelien seuraan, jokapäiväisistä kiusauksista ikuiseen autuuteen.

35. Sekä rakkauden tekoja tekevien että tekemättä jättävien mielenlaatu tuli selvästi esiin. Tässäkään mainitut eivät pelastu tekojensa kautta, mutta teot todistavat heidän uskonsa aitouden. Teot paljastavat sydämen todellisen tilan. Ne ovat puun hedelmä. Kysymys ei ollut siitä, mitä he ajattelivat, tunsivat tai mitä mieltä he jostakin olivat, vaan siitä, mitä he tekivät - tai jättivät tekemättä. Usko vaikutti rakkaudessa, Gal 5:6. Ilmaisua "»te otitte minut huoneeseenne» (synagè": tuoda yhteen) käytetään ilmoittamaan, että henkilö otetaan vastaan talossa. Kysymys on vieraanvaraisuudesta.

36. Juutalaisten keskuudessa sanottiin alastomaksi henkilöä, joka oli pukeutunut huonoihin vaatteisiin tai joka kulki ilman päällysvaatteita. Sana ei siis tarkoittanut täydellistä alastomuutta. Ilmaisu "»te tulitte minun tyköni» (episkeptomai)" tarkoittaa ensi kädessä 'katsoa', 'tarkastaa' (siitä "episkopos", kaitsija, piispa), mutta myös 'käydä katsomassa', 'käydä tervehtimässä'. Ilmaisua käytetään Jumalasta Luuk 1:68,78.

37. Jeesus oli aikaisemmin sanonut, että se joka ottaa vastaan hänen opetuslapsensa, ottaa vastaan hänet (10:40), ja palkka on sen mukainen. Ne, jotka tässä yllättyvät saadessaan kuulla tehneensä hyviä tekoja hänelle, tietävät, että he eivät ole osoittaneet hänelle henkilökohtaisesti huomaavaisuutta. He eivät olleet vähääkään ajatelleet tulevaa palkkaa. Oman käsityksensä mukaan he eivät olleet ansainneet sitä, ja siksi he olivat »arvollisia». He olivat täydellisesti tietämättömiä siitä, mitä olivat tehneet. Tämä osoittaa heidän tekojensa paljastavan heidän sisimpänsä. Näiden Raamatun sanojen valossa on selvää, että kukaan ei pysty arvioimaan omaa asemaansa oikealla tavalla.

40. Jumala katsoo vaikuttimiin, ei tuloksiin. Mitään ei unohdeta. Tässä ei tarkoiteta mitenkään erityisesti apostoleja tai muita huomattavia henkilöitä, vaan kaikkia, jotka osallistuvat Kristuksen kanssa hänen kärsimyksiinsä ja vaikeuksiinsa. Jeesus ei häpeä kutsua heitä veljikseen.

 

Sivun alkuun 

©2019 VALVOKAA - suntuubi.com